Kiedy jesz danie mięsne, prawie nie myślisz i nie zastanawiasz się, z jakiej rasy zwierzęcia pochodzi. Zwykle wystarczy wiedzieć, co to jest: wieprzowina, wołowina, cielęcina lub kurczak. W Scotland Beef Jigsaw przedstawimy interesującą rasę szkockich krów zwaną Highland. Zostały wyhodowane w Szkocji na początku XX wieku i zaczęto je eksportować do Ameryki Północnej i Australii. Krowy długowłose i stromo rogate są bardziej podobne do żubrów. Są bezpretensjonalne dla warunków klimatycznych, nie wymagają ciepłych obór ze względu na długą, grubą wełnę. Zwierzęta nie są też wybredne w kwestii jedzenia i jedzą trawę, której gardzą inne zwierzęta. Ciepła wełna pozwala nie nabrać tłuszczu podskórnego, dlatego mięso góralskie jest uważane za dietetyczne i z minimalną ilością cholesterolu. Taką krowę zobaczysz na zdjęciu, jeśli ułożysz układankę z sześciu tuzinów elementów.